Tuossa jokunen viikko sitten sain äidiltä maistiaisia riisipuuron jämistä tehdystä pannukakusta, ja ajattelin tuolloin, että onpa muuten parasta pannaria mitä oon koskaan syönyt. Niinpä eilen tein riisipuuroa, söin osan (oli jo pelkästään sekin NIIN hyvää pitkästä aikaa syötynä), ja tänään tein lopuista siis pannukakkua :) On varmasti tuon riisipuuron takia tosi täyttävää, enkä äskenkään jaksanut syödä molempia paloja mitä kuvauksessa käytin :D Ja tuskin tulee enää tän jälkeen ilman puuroa pannaria tehtyäkään, namnam!

Ahvenanmaan pannukakku

(3) 4 munaa
(5) 7 dl maitoa
(2,25) 3½ dl vehnäjauhoja
(1) 2-3 tl kardemummaa
(3,75) 5 dl riisipuuroa tai mannapuuroa
(0,75) 1 rkl vanilliinisokeria
(0,75) ½-1 dl sokeria
(0,75) 1 tl suolaa
(0,75) 1 dl sulatettua rasvaa

Pahoitteluni jos ohje vaikuttaa vähän epäselvältä. Tuo normaali annos käy hyvin tavalliseen uunipellilliseen pannukakkua, mutta itse tein hieman pienemmän taikinan (n. 3/4 pellillisen taikinasta, annosmäärät suluissa), koska käytin pienempää uunivuokaa, ja se oli kooltaan n. 3/4 uunipellistä.
Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja paistetaan 200 asteessa n. 40min. Itse voitelin uunivuoan ylijääneellä voisulalla, mutta leivinpaperi on kaiketi yleisempi vaihtoehto.

Ohjeen bongasin Mimmin keittiöstä.

----

Sitten viime sunnuntaina tein pitkästä aikaa itse sämpylöitä, kun tuntui lakkojen takia kaupan leipähyllyt olleen typötyhjiä. Olikin ihan hyvä veto leipoa itse, tuntuvat olevan paljon täyttävämpiä vaikka ovat huomattavasti kaupan sämpylöitä pienempiä!

Siemensämpylät

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl sesaminsiemeniä
2 rkl sokeria
1-2 tl suolaa
n. 12 dl rouheisia sämpyläjauhoja
1 dl ruokaöljyä TAI 100g pehmeää margariinia

Sekoita 42-asteiseen veteen suola ja sokeri, sekä osa jauhoista, joiden sekaan on sekoitettu kuivahiiva. Lisää siemenet. Lisäile jauhoja vähitellen koko ajan vatkaten. Lisää huoneenlämpöinen margariini vasta taikinanteon loppuvaiheessa. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi, ja anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 30min.
Pyörittele taikinasta sämpylöitä ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota liinan alla toiset 30min. Voitele kohonneet sämpylät vedellä, ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 12-15min.

Tämä ohje on aika lailla suoraan jauhopussin kyljestä, hieman Hellapoliisin siemensämpylöiden ohjetta mukaillen.
Kohottaminen ainakin meikäläisellä toimii parhaiten nimenomaan kuivahiivalla (ei yhtä hyvin tuorehiivalla), ja laittamalla taikinakulhon lavuaariin kuumaan veteen, ja liina päälle. Mä olen myös vähän huono arvioimaan koska vesi on 42-asteista tai edes lähelläkään sitä, joten mulla on ollut apunani kuumemittari ;) Minä myös ensin sekoitan taikinan puuhaarukalla, jotta saan siihen oikeanlaisen tuntuman, ja kun tuntuu siltä ettei jauhot enää kunnolla sekoitu, jatkan vaivaamista käsin.
Sama pätee mun pullataikinaan.

Ovat tosiaan sen verran täyttäviä, että olen vasta vajaat puolet sämpylöistä syönyt sunnuntai-iltapäivästä lähtien, enkä paljon muuta ole sitten tarvinnutkaan syödä.