Tajusin just, että en oo tainnut blogissa mainita mitään mun kampaamoreissusta, joten pieni kertomus siitä siis. Samaten moni on multa kysellyt millä värillä värjään hiuksiani kun ne on niin kirkkaat. Joten tässä vähän vastauksia siihenkin.

Aloitetaan vaikka sillä, että aluksi värjäilin itse kotona ihan marketin punaisella värillä. Merkki oli useimmiten L'Orealin Recital Preference ja sävy "hehkuva kirkas punainen" (piti käydä tarkistamassa). Tykkäsin tuosta väristä tosi paljon, se oli just oikean sävyinen, mutta se tietysti haalistui nopeasti, kuten punaiset värit yleensäkin, varsinkin marketin värit.
Ehkä vajaan vuoden verran värjäilin näillä markettiväreillä, kunnes tutustuin suoravärien maailmaan ja lopulta kokeilin niitä itsekin. Ostin ensimmäiseksi muistaakseni Morticiasta Manic Panicin jotakin sävyä, ja värjäsin sitä suoraan markettivärin päälle. Muistaakseni se kuitenkin tarttui ja näkyi ihan hyvin, koska markettiväri oli ehtinyt sen verran jo haalistua. Lopulta tammikuussa 2009 uskalsin ottaa värinpoiston ennen suoravärin laittamista. Muistan tämän sen takia hyvin, koska olin tekemässä muuttoa, ja kun käytiin äidin kanssa viemässä tavaroita uudelle kämpille, hihkaisin sille että "eikö ookin paljon kirkkaammat nyt kun otin sen värinpoiston" :) Ja sillä tiellä kotivärjäilyn kanssa oon pysynyt.

Suoravärit (yleensä shokkivärisiä) ovat siis sellaisia värejä, jotka eivät sisällä ammoniakkia tai muita ns. haitallisia kemikaaleja, vaan oikeastaan vain sen väripigmentin. Sen vuoksi väri ei vahingoita hiusta ja on tosi turvallinen. Mutta suoravärit tarttuvat yleensä vain vahingoittuneeseen hiukseen, ja mitä vaaleampi hius aluksi on, sen kirkkaampi väristä tulee. Juurikasvuun suoravärit eivät siis tartu kuin korkeintaan hetkellisesti, ja terveestä hiuksesta se valitettavasti peseytyy melkeinpä seuraavassa pesussa pois. Eli kun itse haluan kirkkaanpunaiset hiukset, olen ottanut värinpoiston vain mahdolliseen juurikasvuun (tämä vain sen takia, että hius "vahingoittuu", koska itselläni juurikasvu on luonnostaan ihan vaalea), pessyt sen pois ja värjännyt koko pään suoravärillä sen jälkeen. Jotkut tekee myös niin, että värjää juurikasvun ensin markettivärillä (esim. tuo L'Orealin punainen), ja sitten lisää koko päähän tuon suoravärin. Itse en ole tuota kokeillut koska pelkään värien epätasaisuutta, mutta se voisi olla päänahalle hieman ystävällisempi vaihtoehto kuin värinpoisto. Suoravärien ohjeissa lukee vaikutusaikana vain +15min, mutta itse olen aina pitänyt vähintään sen 45min, mitä markettivärejäkin yleensä kuuluu pitää. Jotkut pitävät jopa kauemminkin, ja väittävät värin pysyvän sen takia pidempään. Itse en ole kokeillut mitään "yön yli muovipussi päässä nukkumisia".

Suoravärit eivät kuulemma sisällä sellaisia kemikaaleja jotka vaikuttaisivat yhdessä hapetteen kanssa, joten hapetetta ei kannata  lisänä käyttää. Itse olen kokeillut värjätä myös hapetteen kanssa, mutta lopulta vain siinä tapauksessa jos on tuntunut että väri loppuu muuten kesken. Hapetteella olen saanut ns. jatkettua väriä jonkun verran, mutta se on kostautunut värin nopeampana haalistumisena, oikeasti! Eli en suosittele.
Itselläni on ollut vaihtelevasti käytössä Manic Panicin, Directionsin ja Stargazerin suoravärit. Näitä kaikkia voi myös jopa merkistä riippumatta sekoitella keskenään, kuten minäkin olen tehnyt, ja siten voi itse miksailla minkälaisen sävyn haluaa :) Mulla tosin on ollut ongelmana, etten ole kirjoittanut eri sävyjen suhteita mihinkään ylös, joten joka värjäyskerralla sävystä on tullut aavistuksen erilainen :D Vielä kun joskus malttaisi olla sekottelematta sävyjä niin tietäisi vähän paremmin miltä mikäkin sävy näyttää ihan pelkiltään x) Mutta tässä lista sävyistä, joita olen itse käyttänyt:

Manic Panic: Vampire red, Rock 'n Roll red, Pillarbox red
Directions: Pillarbox red, Poppy red, Tulip (tällä hetkellä kaapissa myös Dark Tulip, jota en vielä ole ehtinyt käyttämään)
Stargazer: Rouge

Kokeilin myös joskus Crazy Colorin Vermillion rediä, mutta en tykännyt siitä yhtään.
Paikkakuntakohtaisia liikkeitä en tiedä, mitkä kaikki mahtaisivat näitä myydä, mutta itse olen ostanut Stargazeria (ja Crazy Coloria) Cybershopista, Directionsia Backstreetilta, ja nykyisin nettikaupoista ilmeisesti Blackgroup on ainoa joka myy Manic Panicia. Jos ei heidän sivuiltaan löydy juuri sitä sävyä mitä haluaisi, kannattaa kysyä sitä sähköpostitse. He tilasivat mullekin pari purkkia Vampire rediä kun pyysin :)
Itse olen tykännyt yhdistellä MP:a ja Directionsia, sillä viimeksi mainitulla tuntuisi olevan hieman parempi pysyvyys, ja lisäksi väri on hieman paksumpaa (ja purkki on puolet halvempi), mutta Manic Panic saa ainakin omat hiukset kiiltämään niin mukavasti, että tykkään käyttää sitä :) Lisäksi Vampire red nyt vaan on sävynä niin ihana. Morticia myi ennen MP:a, mutta on nykyisin siirtynyt myös Directionsiin.

Markkinoiden parhaana suoravärinä kaiketi yleisesti pidetään Goldwellin Elumen-värejä, mutta niillä saa ainakin Suomessa värjättyä hiuksensa vain kampaajalla, ja vain tietyissä kampaamoissa. Listan Elumen-kampaamoista löytää tuotteen nettisivuilta. Elumen on siinä mielessä erilainen suoraväri, että se tarttuu myös terveeseen hiukseen. Elumenilla on myös erityinen värinlukitsemis-tekniikka, joka saa aikaan mm. sen, ettei väriä valu suihkun viemäristä alas, kuten noiden muiden kanssa käy. Väri myös pysyy pidempään hyvänä ja kiiltää kivasti. Eli jos vain on varaa käydä kampaajalla värjäyttämässä hiukset Elumenilla, niin en voi oikeastaan muuta suositellakaan. Itse oon viimeiset 3 vuotta laittanut rahani mielestäni tärkeämpiin juttuihin ja värjäillyt kotona, mutta kuulin juuri kaveriltani, että ainakin Salon ammattikoulussa parturi-kampaaja -linjalaiset käyttävät Elumenin värejä! Vähänkö innostuin tästä, koska siellä värjäyttämällä säästän semmoset 70€ verrattuna muihin kampaamoihin :) Kannattaa kysellä oman paikkakunnan ammattikouluista.

Jos jäi vielä kysyttävää suoraväreistä niin heittäkää vaan kommenttia, vastailen kyllä sen minkä osaan :)

 

Mä oon viimeksi käynyt kampaajalla 3,5 vuotta sitten, silloin just kun muutuin blondista punapääksi. Silloin mulle laitettiin väriksi puolet Elumenin punaista ja puolet jotakin ns. normipunaista. Tuolloin lopputulos oli mun mielestä liian kylmän punainen, joten aika pian kampaamokäynnin jälkeen menin värjäämään sen päälle ihan marketin punaisella. Lopputulos oli lämpimän punainen ja olin siihen tosi tyytyväinen. En vaan millään muista kauanko se väri mulla pysyi, ja vaikuttiko kuitenkin se Elumen-pohja sen pitävyyteen vai ei :S
Nyt kuitenkin mulla alkoi jo latvat olla tosi ohkaset, kuivat ja haarottuneet, joten niitä piti vähän pätkäistä. Lisäksi mulla on nyt yli puoli vuotta ollut tosi kiusallinen päänahan hilseilyvaiva, johon halusin jotain selvyyttä kampaamokäynnin avulla. Ja sitten tietysti halusin pitkästä aikaa sen tasaisen Elumen-värin :) Lisäksi halusin pitää sellaisen muutenkin kauneudenhoitopäivän, ja aloin etsiä kauneushoitoloita, jossa saisi mahdollisimman edullisesti ripsien ja kulmien muotoilun ja värjäyksen. Mä kyllä värjään niitä kotonakin, mutta se on ihan saakelin vaikeaa, enkä oo koskaan saanut ripsien tyviä värjättyä kunnolla, vaan ne on usein jääneet typerästi vaaleiksi. Täällä Salossa on tuo Headline -kampaamoketju, ja huomasin että heidän yhden liikkeen yhteyteen oli viime loppukesästä avattu myös kauneudenhoitopuoli, eli samassa mestassa sain sekä kaikki noi tarvittavat kampaamopalvelut, että kauneudenhoitopalvelut, eli kuin kätsää hei! Kävin siellä viime perjantaina. Samalla kun väri vaikutti päässä, multa vahattiin ja nypittiin kulmat ja värjättiin ne ja ripset. Vähän meinasi niska ja pää puutua siinä pesupaikalla, mutta ihanaa kun sai kaikki hoidettua niin vähällä vaivalla :) Plus että henkilökunta siellä oli aivan ihanaa, tulee varmasti toistekin käytyä.
Kampaajat melkeen kilpaa kauhistelivat kuinka rutikuiva mun päänahka on, eli nyt ainakin tiedän että ikävä hilseily johtuu nimenomaan siitä. Kampaaja teki mulle öljyhoidon, joka tuntui päänahassa viilentävältä, eli siinä oli jotakin piparmintun kaltaista. Elumenin värinlukitsemisaine kirveli aluksi mun kuivassa hiusrajassa niin älyttömästi, että tuntui kuin päänahka olis syöpynyt pois :D Mutta onneksi se helpotti, ei tarttenut kauaa kärvistellä. Lopuksi hiukset pestiin vielä ihanalla kermatoffeen tuoksuisella kosteuttavalla punapäiden shampoolla :) Hiusten latvat leikattiin tasasesti vaikka ensin se vähän epäilyttikin, mutta kyllä ne tällä tavalla näyttää paksummilta ja terveemmiltä. Otsista leikattiin kanssa vähän erilailla miten oon tottunut sitä kotona leikkelemään. Lopuksi kampaaja kreppasi hiukset semmosella tiheällä ja huomaamattomalla krepillä, mikä sai hiukset tuntumaan vähän paksummilta.

Mut että näin. Oon tyytyväinen lopputulokseen, mitään radikaaleja muutoksia ei tullut, mutta oli se kiva saada tää kuontalo parempaan kuntoon :) Kunnollisen kulmien muotoilun jälkeen katsekin näyttää vähän avarammalta :) Ostin silloin samalla käynnillä sieltä ne shampoon ja hoitoaineen, ja tänään kävin ostamassa vielä sen piparminttu-auringonkukkaöljy -öljyhoitoputelin. Kalliiksi tuli noi tökötit, mutta jo pelkästään shampoota ja hoitsikkaa nyt pari kertaa käyttäneenä voin ilokseni sanoa, että kyllä se vaikuttaa ja tuntuu auttavan mun ennen niin kutiavaan päänahkaan ja erityisesti hiusrajaan! Siis nyt jo! Vielä viime viikolla sain olla koko ajan raapimassa tota hiusrajaa, ja sitten se punoitti, mutta nyt kun hoitsikankin on laittanut koko päähän ja hieronut sitä vielä tohon ohimoille ja hiusrajaan, niin eipä enää kutise, eikä ole pahan näköinen :) Vielä kun otan ton öljyhoidon mukaan tähän, niin luulen ja toivon, että tää kammotus päänahka paranis vihdoin!

Kaikki siis Tigin tuotteita, shampoo ja hoitoaine sitä kermatoffeen/kinuskikastikkeen tuoksuista Colour Goddessia ruskeille ja punaisille hiuksille, n. 20€/kpl, sekä S-factor öljyhoito, 33€. Tökötit poisluettuna kampaamokeikkaan meni semmoset 130€, mutta niille jotka on huolissaan mun rahankäytöstä (jos sellaisia vielä tätä lukee), voin kertoa että äiti kustansi koko jutun! Tänks äiti :)
Pari kuvaa vielä uudesta tukasta.

 

(Toi toinen tosin on vaan vahingossa onnistunut laukaus ja siksi julkaisukelpoinen, vaikka siinä tupakkaa polttelenkin :D)