Nimi: BeautyHill Blue Angel
Kutsumanimi: Nuno (ent. Sini)
Rotu: norjalainen metsäkissa
Sukup.: naaras
♥: 26.4.2008
Rek. nro.: (FIN)SRK LO 79084
Väri: sinikilpikonna valkea
Kasvattaja: BeautyHill - Kaunismäki Jaana & Lepola-Kaunismäki Jari, Sammatti
Omistaja: Johansson Henni, Salo

Lempinimet: Nuppu(nen), Möhkis, Möhmötti, apina, pöljäke, höppänä yms.
Lempiruoka: broilerin- ja possunsuikaleet, Gourmet Perlen ja Latzin pussiruuat, raksut
Lempiherkku: Cosma snackies, kissanminttunapit, kuivalihatikut... kaikki herkkunappulat!
Lempilelu: keppi- ja onkilelut, Cat Dangler Pole Bird, hiiret, aktivointipallo + naksutinkoulutus
Lempipaikat: punainen tuoli, säkkituoli, olohuoneen ikkunalauta, kiipeilypuun nukkumispussukka

Sisarukset:
u. BeautyHill Before Dawn
u. BeautyHill Break of Day
n. BeautyHill Bit by Bit
n. BeautyHill By the Way


Suku:

i: IC FIN*Pörkarvan Carpe Diem
ii: EC S*Drakborgens Krabat Gyldenlöf
ie: EP&IC FIN*Dunderkattens Nikita Blue
iii: IC DK*Tilia Nova's Ingjalf
iie: CH S*Drakborgens Fanny von Frääz
iei: CH FIN*Debals Pasianssi
iee: FIN*Tärn Schegg-Fia
e: FIN*Cipukan Vieno Sireeni
ei: CH*Jaromir Jagr av Kiruna
ee: S*Poo Nai's Darjeeling
eii: CH CH*Hakuna Matata av Kiruna
eie: CH CH*Fireflame av Kiruna
eei: IP&EC S*Rockringen's Led Zeppelin
eee: IC S*Pax' Allis Blaah


Näyttelyt:

URK, Kirkkonummi 1.11.2008 | Luokka: 11 Nuoret 6-10kk | Tuomari: Alexander Platz | Tulos: EX1
RUROK, Vantaa 23.8.2008 | Luokka: 12 Pennut 3-6kk | Tuomari: Olga Komissarova | Tulos: EX1
URK, Helsinki 4.4.2009 | Luokka: 9 Avoin | Tuomari: Bjarne Wikström | Tulos: EX3  

N u n o s t a
 

Nuno ja Nikki ovat sisaruksia samasta pentueesta. Kun Nikki tuli luokseni Nuno jäi toisen pennun kanssa kasvattajalle. He halusivat kuitenkin jälkeenpäin myydä toisen pennuista, Nunon, koska eivät aikoneet käyttää sitä kasvatustoimintaan. Jaana valitettavasti tietää, että mun on vaikea sanoa "ei" tällaisissa asioissa, ja ylipuhui mut ostamaan Nunon. Yritin kyllä vastustella, mutta annoin periksi tuolle suloiselle tytölle :D Nikki ja Nuno ovat siis samanikäisiä, mutta sain Nunon tasan vuoden Nikkin jälkeen, elokuussa 2009.

Nunon tullessa meille se pinkoi heti sängyn alle piiloon. Nikkikään ei tainnut ensin oikein ymmärtää että toinen kissa tuli taloon, kun se hävisi niin nopeasti. Muutama ensimmäinen päivä oli melko hankala, kissat sähisivät toisilleen vuorotellen. Mitään kummempia tappeluja ei ollut, mutta kissat pidettiin silti eri huoneissa, jotta Nuno uskalsi syödä ja käydä laatikolla. Ensimmäisenä yönään se tuli nukkumaan sänkyyn mun ja Maken väliin, painoi nenän mun nenää vasten, tuhisi ja kehräsi :) Se oli jo rakkautta se.
Neljäntenä päivänä siskokset mahtuivat jo samalle sängylle, ja kuudentena päivänä jo hieman leikkivät keskenään ja kaverustuivat uudelleen. Sopeutuminen sujui siis yllättävän nopeasti.

Nuno oli aluksi luonteeltaan hieman ujo, rauhallinen "arkajalka". Vieraampien ihmisten seurassa se useimmiten väisteli silityksiä ja rapsutuksia, ja taisi kestää muutaman kuukauden ennen kuin se antoi mun ja Makenkaan rapsutella itseään kunnolla. Steriloinnin jälkeen siitä on kuitenkin tullut jo paljon sosiaalisempi ja rohkeampi vieraidenkin ihmisten seurassa, ja antaa jo rapsuttaa ja harjata itseään paljon kauemmin, ja vieläpä pitää siitä. Se usein tulee itse hakemaan meiltä huomiota, vaatii leikkimään, ja on sellainen tättähäärä, joka on joka touhussa mukana ja kiehnää jaloissa :) Nuno ei ole kertaakaan tullut itse syliin, ja alussa sitä ei saanut ottaakaan syliin. Se rimpuili aivan älyttömästi eikä pysynyt 10 sekuntia kauemmin sylissä. Itsepintaisesti kuitenkin otin sitä syliin ainakin viikoittain, ja nykyisin se osaa jo olla sylissä suht kauan ihan nätisti, jos sitä vaan pitää pystyasennossa ja oikein. Ei se vieläkään aina tykkää olla sylissä, mutta kai se on ymmärtänyt että se on vain yksi mun tapa osoittaa hellyyttä, ja nykyisin voin jo kävellä asunnossa Nuno sylissä :) Se on huima edistysaskel, vaikka siihen kauan menikin, mutta on se vaan ihanaa kuulla kun Nunokin on kiltisti mun sylissä ja vieläpä kehrää :)

Nuno on myös utelias, muttei Nikkin tavoin välttämättä tunge kaikkiin mahdollisiin kaappeihin ja laatikoihin pää kolmantena jalkana, sillä taitaa siis olla vähän järkeäkin päässä ;) Pahvilaatikoita se rakastaa, ja mitä pienempi sen parempi. Monesti se haluaa, että laatikko käännetään pohja ylöspäin jotta se pääsee sen päälle makaamaan :D Ja siihen on pakko ängetä vaikkei kokonaan mahtuisikaan. Se tykkää myös majoista ja muista piilopaikoista, ja sillä käy hermoon kun Nikki jatkuvasti kiusaa sitä kun toinen haluaisi vaan torkkua.

Nykyisin Nuno on paljon leikkisämpi Nikkiin verrattuna. Nikkikin toki tahtoisi leikkiä vielä, mutta Nuno tulee "varastamaan" leikin itselleen joka kerta, ja Nikki menee jonnekin nurkkaan katselemaan kun Nuno leikkii. Toisin kuin Nikki, Nuno voi leikkiä millä tahansa. Sen ehdoton lempilelu on Zooplussalta bongattu Cat Dangler Pole Bird, jonka kanssa se riehuu hullunkiilto silmissä. Muita hyviä vaihtoehtoja on onget, mitä se raahaa usein hiekkalaatikkoonkin tai milloin minnekin, mutta leikkii itsekseen myös hiirillä ja palloilla. Nuno on myös oppinut miukumaan vaativasti (tytöllä on niin hentoinen ääni, ettei sitä voi sanoa edes naukumiseksi :D) kun se haluaa leikkiseuraa, ja tulee kyllä täyttä laukkaa paikalle kun kuulee meidän ottavan lelun käteen.
Aloitin myös kissojen kanssa naksutinkoulutuksen helmikuussa 2010, ja toistaiseksi Nuno on oppinut istumaan, heittämään yläfemman, antamaan oikeata ja vasenta tassua, koskemaan nenällä kosketuskeppiin, menemään maate, ja hieman vielä takellellen vilkuttamaan. Sen mielestä naksutinkoulutustuokiot ovat parasta ikinä, sekä tekemiset että namien kannalta, ja yleensä se onkin niin innoissaan ettei meinaa villahousuissaan pysyä. Tästä johtuen se häsää vähän liikaa ja varsinkin uusien asioiden opettaminen tuntuu välillä mahdottomalta. Loppujen lopuksi Nuno kuitenkin oppii tosi nopeasti mitä odotan sen tekevän, ja on muutenkin todella fiksu tyttö.

Lapsia Nuno pelkää, ja valjastelukin on toistaiseksi ollut tytölle vähän turhan jännää, ja se vaatii lisää totuttelua. Olenkin tullut siihen tulokseen, että Nunoa viehättää ehkä enemmän ulos livahtaminen ja karkaaminen (teki tätä kuulemma jo kasvattajan luona), mutta ei varsinaisesti tykkää olla ulkona. Meilläkin on nykyisin kissoilla parvekkeelle vapaa pääsy, kunhan lasit on kiinni, ja Nuno usein livahtaa ovenraosta parvekkeelle, tekee pienen kierroksen ja tulee nopeasti takaisin sisälle, patterin kylkeen lämmittelemään :D

Nunokin steriloitiin 2-vuotiaana keväällä 2010, ja sen luonne on oikein puhjennut kukkaan sen jälkeen :) On ollut mahtavaa seurata kuinka sen luonne on muuttunut koko ajan positiivisempaan, hellyyttävämpään ja rohkeampaan suuntaan.

Nuno sai uuden kutsumanimensä Extremen kitaristi Nuno Bettencourtin mukaan.
 

 

Vielä kasvattajalla ollessaan Nuno kävi muutamissa näyttelyissä ja saikin ihan hyviä tuloksia. Löysin Nunosta muutamia näyttelyissä otettuja kuvia. Nämä kuvat on ottanut Heikki Siltala, viimeinen kuva on keväältä 2009 PetExposta.

 

Nämä näyttelykuvat keväältä 2009 otti Pekka Raiski. Nunon kanssa kuvissa on siskonsa Siiri, joka jäi kasvattajalle.